Hamas, 1987 yılında Şeyh Ahmet Yasin, Abdülaziz El Rantisi ve Muhammed Taha tarafından Mısır da kurulan Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak kuruldu. Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) muhalif olarak kurulmuş bir siyasi örgüttür aslında. Askeri kanadı ise İzzettin El Kasım Tugaylarıdır. Daha önceleri vur-kaç tarzı eylemleri ve Gazze’den İsrail’e yaptığı füze saldırılarıyla adını duyursa da Aksa Tufanı operasyonu ile tüm dünyayı sarsarak Hamas’ın geçmişe göre daha bir kurumsal yapıda hareket ettiğini görüyoruz.
Aksa Tufanı operasyonu kara, hava ve deniz olarak hazırlanmış. Şu ana kadar baktığımızda Aksa Tufanı Operasyonunda hem nesnel hem de moral olarak Hamas’ın bir üstünlüğü var ama denizde başarılı olamadı. Hamas’a bölgede diğer gruplarda destek verdiklerini açıklamaya başladılar. Lübnan Hizbullah’ı ve FKÖ yönetimindeki Batı Şeria’da El Fetih de desteğini açıkladı. Görünen o ki Filistin’de kollektif bir karşı koyma savunma değil taarruz odaklı yeni bir yapıya bürünmeye başlayacak.
İsrail iç muhalefetinde ise tüm bu olayların sorumlusu Netenyahu olarak gösteriliyor, Hamas’ın İsrail’e düzenlemiş olduğu Aksa Tufanı Operasyonunda gerek askeri alanda gerek İstihbarat alanında ilk sıralarda yer alan bir devletin nasıl darmadağın olduğunu gördük. İlk gelen görüntülerden gördük ki Hamas Militanları ellerini kollarını sallayarak İsrail’in içlerine doğru ilerlediler. Hamas bu kadar hazırlığı yaparken Mossad ne yaptı? Aksa Tufanı Operasyonu İsrail’in “11 Eylül”ü oldu. Elbette bir ihtimal daha var ki o da Netenyahu’nun iktidarda tutunabilmek için bu saldırıdan haberdar oldukları ancak oluşacak şiddet ortamından faydalanıp iktidarını sürdürebilme isteği olabilir.
Tüm bunları bir kenara koyalım. Zira artık geriye dönüş yok. Asıl soru, bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek. İsrail Gazze’ye hem karadan hem havadan bir operasyona başladı. Savaş karada bir şehir çatışmasına dönüşecek. Netenyahu, yaşanacaklarla ilgili çok sert açıklamalarda bulundu. İsrail ordusu saatler süren sessizliğin ardından Gazze sınırına doğru askeri sevkiyat başladı. Merkava tankları gönderiliyor, hem kuşatma hem yarma harekâtı yapacak muhtemelen ama Gazze’nin o dar sokaklarında mayınlı yerlerde bu tanklar ne yapacak? Hamas da artık eski Hamas değil sadece gerilla savaşçılarından oluşmadığı görüldü. Aksa Tufanı operasyonlarında, herkesin ortak kanısı Ortadoğu’yu iyi günler beklemiyor artık. Peki, Türkiye’nin bu bağlamda nasıl bir hamlesi olacak? Hamas’ın bu operasyonuna ilk desteği veren ülke İran oldu. Mısır iki tarafa da itidalli davranmalarını istedi. İlerleyen günlerde İsrail Hamas’a destek veren ülkeler için nasıl bir yol izleyecek? özellikle İran için yeni gelişmeler olacak gibi görünüyor çünkü İran’ın geçmişte nükleer çalışmalarına karşı İran içinde Mossad’ın sabotaj eylemleri olmuştu. Bu süreçte İran-İsrail savaşı yaşanır mı? Bu savaşta biz nerede konumlanacağız veya bölgede İsrail kendi güvenliği için yeni bir devletin kurulmasını hızlandırabilir mi? Özellikle son yıllarda İsrail ile Azerbaycan yakınlaşmasının Tebriz’de yansıması nasıl olacak? Velhasıl kelam, üçüncü dünya savaşına doğru doludizgin gidiyoruz. Sonuç olarak devler tepişecek yine milyonlarca masum siviller ölecek.
Yakın coğrafyamızdaki güç dengesini işlediğim son romanım “Dehliz”de yazdığım bir cümle ile bitirmek istiyorum yazımı “Bu dünyada insana yapılan en büyük kötülüğün yine insan tarafından yapıldığına şahit olacağız”
Comments