top of page

Şakkadanak Nass!

Güncelleme tarihi: 6 Eki 2023

Seçimlerin bitmesinin ardından cevabı belki de en çok merak edilen soruydu, Mehmet Şimşek bakan olacak mı? O soru kabinenin açıklanmasıyla yanıtını buldu, Şimşek yeniden Hazinenin direksiyonuna geçti. Tabi ekonomide atılacak adımlara çevrildi gözler.

Bu süreçte Merkez Bankası Başkanı da değişti. Şahap Kavcıoğlu görevden alındı (gerçi terfi ettiği de söyleniyor çünkü BDDK Başkanı yapıldı) yerine Amerika’dan ithal Hafize Gaye Erkan getirildi.


Ekonomi yönetimi neredeyse baştan aşağı değişince, politikalar da değişti. Yeni Başkan Erkan yönetimindeki ilk Para Politikaları Kurulu toplantısında 27 ay sonra ilk kez faiz artırıldı. Mayıs ayında yani seçim döneminde yüzde 8,5 olan politika faizi Haziran’da 650 baz puan artışla yüzde 15’e çıkarıldı. Ama yetmedi, Temmuz’da 250 baz puan daha eklendi. Ama o da yetmedi, Merkez Bankası başkanı Ağustos’ta politika faizini şakkadanak 750 baz puan daha artırdı. Faiz yüzde 25 oldu.


Bir de enflasyon güncellemesi yapıldı ki; evlere şenlik. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çekildi. 2025 yıl sonunda enflasyonda tek hane beklentisi vardı, o beklenti de yüzde 15 olarak güncellendi. Yani enflasyon canavarının ne zaman tek dişi kalacak, belli değil.


Peki bu zamana kadar ekonomi nasıl yönetildi? “Nass” ile. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne diyordu? “Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak nasslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu."


E ne oldu nass’lara? Hani “bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselmez” idi? 3 aydır ülkeyi kim yönetiyor? Ya da ne değişti? Demek ki Necmettin Batırel’in dediği gibi şakkadanak olmuyormuş bu işler.


Sonuç olarak faizler daha nereye kadar gidecek? Enflasyon nasıl düşürülecek? Nass’lar geri gelecek mi? Bekleyip göreceğiz…



Comments


bottom of page