Sokak köpeklerinin saldırgan tavırlarının nedenlerini açıklayabilmek için öncelikle, köpek davranışlarının genel olarak nasıl şekillendiğinin bilinmesi gerekir. Sokak köpeklerini sokakta doğup büyüyenler ve sonradan sokağa atılanlar olarak iki gruba ayırırsak, köpeklerin davranışlarını da biraz daha iyi anlayabiliriz diye düşünüyorum.
Bir ailenin yanında büyüyen köpek, sokağı bilmez, sahibinin her zaman yanında olduğunu bildiği için de kendini güvende hisseder, sokağa terk edildiği an sahibinin mutlaka onu tekrar almaya geleceği düşüncesiyle bir süre terk edildiği yerden ayrılmaz ancak; sahibinin geri gelmediğini fark edince ürkek ürkek yürümeye başlar. Sahibinden ya da büyüdüğü aileden başka insanlarla çok haşır neşir olmadığı için insanlardan gelecek tepkiyi de bilmemektedir. Terk edildiği yerde yaşayan insanlar köpeğe şiddet gösterirlerse köpekte, artık insan=tehlike algısı başlar ve dolayısıyla köpek kendisine şiddet uygulanacağını düşünerek havlar. Eğer karşısındakinin kendisinden daha güçsüz olduğunu düşünürse havlama eylemi ısırmaya dönüşür. Tabi ki terk edilen köpeğin sahibinin daha önceki tutumları da köpeğin insanlara karşı tutumunu etkiler. Sahibi köpeği dövüyorsa o köpeğin şiddete eğilimi kaçınılmazdır.
Sokakta doğup büyüyen köpekler ise sonradan sokağa atılanlara göre daha güçlüdürler. Sokakta büyüyen köpekler sürüleştiği için çok daha fazla tehlike arz eder. Unutulmamalıdır ki köpeklerin ataları kurtlardır dolayısıyla içlerinde zaten bir saldırganlık dürtüsü mevcuttur. İçlerinden en güçlüsünü lider tayin ederler. Sokak köpeklerine liderlik yapacak köpek, sürünün güven oyunu kazanmak için güçlü olmak zorundadır. Bu gücünü de bölgesini diğer sürülerden koruyarak yapar. Bölgesini diğer köpeklerden koruduğu gibi insanlardan da korur. İnsanlara saldırmalarının altında aslında bölge korumacılığı yatar. Sürü içerisinde güçsüz bir köpek korktuğu için yanından geçmekte olan bir insana havladığında, sürü lideri ise sürü üyesinin bu tutumuna tepki vermek zorundadır. İşte maalesef sokak köpeği saldırılarının neredeyse tamamı bu şekilde gerçekleşir.
Peki köpek saldırdığında ne yapmalıyız?
Öncelikle soğukkanlı olmalıyız. Köpekler kendilerinden korkulduğunu anladıklarında daha fazla cesaret bulacak ve ısırmaya çalışacaklardır.
Eğer köpeklerin önümüze çıktıkları yerden geri dönebiliyorsak, yavaş adımlarla iki elimizle "dur" işareti (dur işareti köpekler için sakin anlamına gelmektedir) yaparak ve geri geri giderek o bölgeden uzaklaşmalıyız.
Hızlı yürümek ve koşmak gibi eylemlerde bulunulmaması gerekir, zira köpekler “bize zarar verecekti ki kaçıyor” anlayışıyla hareket eder.
Göz temasından kaçının zira göz teması kurmak tehdit olarak algılanır.
Bütün bu anlatılanları denediniz fakat bir sonuç alamadınız; o zaman mecburen üzerlerine gitmek zorundasınız. Kararlı ve güçlü görünürseniz siz üzerlerine gittikçe geri çekildiklerini göreceksiniz.
Isırmaya şartlandığına emin olduğunuzda kesinlikle yere oturma, yatma gibi hareketlerde bulunulmaması gerekir. Yere düşmemeye çalışılmalı çünkü; yere düşülürse kafadan ya da boğazdan ısırılma riski artar.
Başımdan geçen bir anıyı paylaşayım: 2014 senesinin sonbahar mevsimi Ardahan’dayım, mesai yeni bitmiş, salınarak eve yürüyorum. Evimin sokağına yaklaştıkça bir bağırma ve bir ağlama sesi de yaklaşıyor bana. Adımlarımı hızlandırdım. Dört ya da beş köpek, anne ve 5 yaşındaki kızını oturduğum binanın duvarına sıkıştırmışlar. Anne panik halinde sadece çığlık atıyor, köpekler ısırmak için hamle yapıyor. Köpeklerin derdi annenin elindeki iki poşet kıymayı alabilmek ancak anne ve çocuğun aşırı şekilde korkuyla tepki vermesi köpeklerin saldırganlıklarını daha da fazla güdülemiş, kıymayı almışlar ancak halâ saldırmaya devam ediyorlar. Koştum, köpekleri uzaklaştırdım fakat; köpeklerin haydut gibi insanları gasp etmesi zoruma gitmiş olacak ki köpekleri kovalayarak 2 paket kıymayı (maalesef sadece bir paketi sağlam olmak üzere) kurtarabildim. Sevgiyle kalın,
Comments